Wycieczka do Manufaktury Słodyczy w Zamościu
W dniu 6 marca 2024 roku nasze pięcio i sześciolatki wybrały się na wycieczkę do zamojskiej Manufaktury Słodyczy „Tęcza”. Celem wycieczki było poznanie zawodu cukiernika oraz sposobu ręcznej produkcji cukierków. Przedszkolaki uczestniczyły w karmelowych warsztatach. Obserwowały proces ręcznego wykonywania cukierków od momentu wylania gorącego karmelu na kamienny blat, poprzez nadanie mu smaku i barwy, wyrabianie masy cukrowej na haku, nadawanie odpowiedniego kształtu, aż po pakowanie gotowego wyrobu. Panie wytłumaczyły również dzieciom, z czego można uzyskać naturalne barwniki spożywcze dodawane do słodyczy. Jednak najciekawszym punktem warsztatów było własnoręczne wykonanie lizaków przez dzieci. Warsztatom towarzyszyły owocowe aromaty i radosna atmosfera.
Wycieczka ta dostarczyła dzieciom nowych doświadczeń oraz wiele słodkich wspomnień.
Maria Rycaj